Urologi

Urologi

Urologi er en del av medisinen som setter søkelys på diagnostisering og behandling av lidelser relatert til urinveiene og det mannlige reproduktive systemet. En urolog er en spesialist i generell kirurgi med grenutdanning i urologi, og som har spesialisert seg på å håndtere et bredt spekter av tilstander, fra nyrestein til urinveisinfeksjoner til prostatakreft.

Urinveissystemet

Urinveiene er ansvarlige for produksjon, lagring og eliminering av urin, som er en avgjørende funksjon for å opprettholde kroppens indre balanse. Enhver dysfunksjon eller feil i dette systemet kan føre til alvorlige helseproblemer, som påvirker ens generelle livskvalitet. I tillegg er det mannlige reproduktive systemet også nært knyttet til urinveissystemet, og sykdommer her kan påvirke både fertilitet og seksualfunksjon.

Urologen spiller en sentral rolle i tidlig oppdagelse og behandling av ulike urologiske tilstander.

Vanlige urologiske tilstander

 1. Urinveisinfeksjoner (UVI): UVI oppstår når bakterier kommer inn og formerer seg i urinveiene, og forårsaker ubehag og smerte. Disse infeksjonene påvirker først og fremst blæren, men kan også strekke seg til nyrene, noe som fører til mer alvorlige komplikasjoner.
 2. Nyrestein: Dette er faste mineral- og syresalter som dannes i nyrene. De kan være ekstremt smertefulle når de passerer gjennom urinveiene.
 3. Benign prostatahyperplasi (BPH): BPH er en godartet forstørrelse av prostatakjertelen, som vanligvis rammer aldrende menn. Det kan føre til urinvansker, som hyppig vannlating eller svak urinstrøm.
 4. Prostatakreft: Er den mest utbredte formene for kreft hos menn. Prostatakreft påvirker prostatakjertelen og kan kreve kirurgisk inngrep eller andre behandlinger.
 5. Erektil dysfunksjon (ED): ED refererer til manglende evne til å oppnå eller opprettholde en ereksjon tilstrekkelig for seksuell aktivitet, ofte forårsaket av fysiske eller psykologiske faktorer.
 6. Kreft i urinblære eller nyrer: Er en mer sjelden kreftform som kan ramme både menn og kvinner og som regels krever kirurgisk behandling i tillegg til annen tilleggsbehandling.

 

Diagnostiske teknikker i urologi

Urologen bruker ulike diagnostiske teknikker for å vurdere og identifisere urologiske tilstander. Disse inkluderer:

 1. Medisinsk historie og fysisk undersøkelse: Urologen vil diskutere pasientens sykehistorie og utføre en fysisk undersøkelse for å evaluere symptomer og identifisere potensielle risikofaktorer.
 2. Urinalyse: En urinprøve analyseres for å oppdage tegn på infeksjon, nyreproblemer eller andre unormale urinveier.
 3. Bildestudier: Teknikker som ultralyd, CT-skanninger og MR kan gi detaljerte bilder av urinveiene og reproduktive organer, og hjelpe til med diagnosen.
 4. Cystoskopi: Denne prosedyren innebærer å sette inn et tynt, fleksibelt rør med et kamera (cystoskop) inn i urinrøret og blæren for å visualisere det indre av urinveiene.
 5. Prostatavevsprøver: Tas hos urologen i de tilfellene hvor man mistenker prostatakreft

 

Behandlingsmuligheter i urologi

Behandlingstilnærmingen i urologi varierer avhengig av den spesifikke tilstanden og dens alvorlighetsgrad. Noen vanlige behandlingsalternativer inkluderer:

 1. Medisinering: Urologer foreskriver ofte antibiotika for UVI og visse medisiner for å håndtere tilstander som BPH eller ED.
 2. Kirurgi: Kirurgiske inngrep kan være nødvendig for fjerning av nyrestein, behandling av prostatakreft eller korrigering av andre urologiske tilstander.
 3. Litotripsi: Denne ikke-invasive prosedyren bruker sjokkbølger for å bryte nyrestein i mindre biter, noe som gjør det lettere å passere gjennom urinveiene.
 4. Hormonterapi: Hormonelle ubalanser som bidrar til visse urologiske tilstander, for eksempel prostatakreft, kan håndteres med hormonbehandling.

 

Scroll to Top